Καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την κατάσταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων είναι υψηλές, η EURACTIV Γαλλίας αναλύει τις θέσεις των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου σχετικά με τη Μόσχα.
Ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εργάζεται εδώ και εβδομάδες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους του.
Ο άνθρωπος που κάποτε χαρακτήρισε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρή», τώρα εκλιπαρεί για «στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις».
Ενώ ορισμένοι υποψήφιοι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές συμμερίζονται τη θέση του Γάλλου Προέδρου, άλλοι τάσσονται υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης.
Μια διχασμένη Αριστερά
Οι υποψήφιοι των κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν του «La France Insoumise» (LFI) και ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), είναι οι πιο σαφείς υποστηρικτές της υιοθέτησης μιας πολιτικής «μη-ευθυγράμμισης» της Γαλλίας με τη Ρωσία ή το ΝΑΤΟ.
Ο Μελανσόν, ο οποίος κατήγγειλε τον Mακρόν ότι «ανέβασε τους τόνους», δήλωσε ότι προτιμά την «αποκλιμάκωση». Ο κομμουνιστής υποψήφιος είπε ότι η Γαλλία θα πρέπει να βρει «τη φωνή της» και να σταματήσει να συντάσσεται «πίσω από την αμερικανική πολεμική πολιτική». Ζήτησε επίσης υπάρξει μια σθεναρή αλλά ανοιχτή πολιτική ώστε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα η Ρωσία.
Αλλά η πιο κεντρώα πτέρυγα της Αριστεράς πιστεύει ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν ενότητα.
Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αν Ινταλγκό ζητά να επιβληθούν «βαριές κυρώσεις» στη Μόσχα για να δείξει ότι η Ευρώπη «έχει έντονη φωνή», ενώ ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ζητά να επιβληθούν κυρώσεις κατά των περιουσιακών στοιχείων των «υπευθύνων».
Η σημαίνουσα πολιτικός Κριστιάν Ταουμπιρά τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής οδού συντονισμένης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αν και πιστεύει ότι είναι πολύ αργά για να εργαστεί κανείς προς την κατεύθυνση της ειρήνης.
Ο Ζαντό επιθυμεί επίσης μια πραγματική «ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», η έλλειψη της οποίας θα ανάγκαζε τη Γαλλία να αναφέρεται μόνο στο ΝΑΤΟ.
Γαλλική δεξιά: Μπορούμε χωρίς τις ΗΠΑ
Από τη Δεξιά, η υποψήφια των «Les Républicains» Βαλερί Πεκρές τάσσεται επίσης υπέρ του ευρωπαϊκού συντονισμού σε τέτοια θέματα.
Προτείνει τη διοργάνωση «μιας νέας διάσκεψης για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πανευρωπαϊκό συμβούλιο ασφαλείας από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια», διότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», αν και είναι «αναπόφευκτα εταίροι».
«Ένας πόλεμος με την Ουκρανία θα ήταν ένα τρομερό λάθος» εκ μέρους της Ρωσίας, είπε, προσθέτοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».
Η ακροδεξιά δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Η ακροδεξιά, παραδοσιακά κοντά στο καθεστώς της Μόσχας, είναι ενωμένη στο να θέλει να μεσολαβήσει για την ειρήνη με τη Ρωσία.
Η υποψήφια του «Rassemblement National» (RN) Μαρίν Λεπέν και ο υποψήφιος του «Reconquête» Ερίκ Ζεμούρ εξήγησαν ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο εάν αναγνωριστεί επίσημα ότι «η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ», όπως ζητά ο Πούτιν.
Ο Ζεμούρ προτείνει επίσης μια «μεγάλη ευρωπαϊκή συνθήκη ειρήνης», για την οποία ελπίζει ότι η Ρωσία θα σεβαστεί τα σύνορα της Ουκρανίας σε αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με τη Λεπέν, η επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας «δημιουργεί μια μορφή ανησυχίας» για τη χώρα.
Ο Νικολά Ντυπόν-Αινιάν, ο υποψήφιος του λιγότερο δημοφιλούς ακροδεξιού κόμματος «Debout La France», έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ μιας «μεγάλης συμμαχίας» μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να καταστεί η Ουκρανία «ουδέτερο κράτος», αν και σε αντάλλαγμα πρέπει να αναγνωριστεί η αυτονομία του Ντονμπάς.
Το πρωτότυπο άρθρο Euractiv Greece .
ανήκει στο