**Το άρθρο ενημερώθηκε μετά τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πέμπτης και θα ενημερώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (24 Φεβρουαρίου) το βράδυ, προκειμένου να δοθεί μια απάντηση στη γενικευμένη επίθεση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Η ΕΕ θα υιοθετήσει «άμεσα» νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε δήλωσή του το πρωί της Πέμπτης.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τα νέα αυτά μέτρα σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20:00 (ώρα Βρυξελλών) για το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η ιδέα της διά ζώσης συνόδου κορυφής ήταν να συζητηθούν τα θέματα με περισσότερες λεπτομέρειες. Στην αίθουσα συνεδριάσεων δεν θα επιτραπεί η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
«Οι κυρώσεις θα επιβάλουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας», δήλωσε ο Μισέλ.
«Λυπούμαστε για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την ανθρώπινη δυστυχία», δήλωσε ο Μισέλ.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.
Οι πρέσβεις της ΕΕ ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στις 9:00 (ώρα Βρυξελλών) σήμερα το πρωί για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για τη Ρωσία και να προετοιμάσουν την ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Έρχονται περισσότερες κυρώσεις
Μιλώντας το πρωί στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι το επόμενο στάδιο του «μαζικού και πρωτοφανούς» πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα παρουσιαστεί στα κράτη μέλη αργότερα σήμερα.
Σύμφωνα με την ίδια, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη διακοπή της πρόσβασης των ρωσικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε βασικές τεχνολογίες, «προκειμένου να αποδυναμωθεί η οικονομική βάση της χώρας».
Η ΕΕ είχε δηλώσει ότι κρύβει στο μανίκι της περισσότερες, σκληρότερες κυρώσεις σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν περαιτέρω, πέρα από τα εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιβάλουν «πρωτοφανείς» κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προετοιμάζονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτές θα περιλαμβάνουν την αποκοπή της Ρωσίας από τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά και την απαγόρευση των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας.
Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και οι ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι επίσης πιθανό να αποτελέσουν στόχο περαιτέρω κυρώσεων.
Η αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT – μία από τις πιο σκληρές, μη στρατιωτικές κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει η Δύση – είναι απίθανο να συμφωνηθεί σε αυτό το στάδιο, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ.
Περισσότερη βοήθεια, ανταπόκριση για τους πρόσφυγες και ένταξη
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα ζητά να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ – αν και μπορεί να μην τύχει της έγκρισης όλων των ηγετών της ΕΕ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ηλυσίων, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης πώς θα μοιραστούν το ενδεχόμενο βάρος των προσφύγων, εάν οι άνθρωποι εκτοπιστούν εντός της Ουκρανίας ή σε γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία.
Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί μια σειρά έκτακτων συνεδριάσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που οδήγησαν στην υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσίας επειδή κήρυξε ανεξάρτητες τις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας και έδωσε εντολή σε στρατιωτικές δυνάμεις να εισέλθουν σε αυτές.
Της συνόδου της ΕΕ έχει προγραμματιστεί να προηγηθεί διαδικτυακή συνάντηση των χωρών της G7 με στόχο τη λήψη μέτρων για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί το άρθρο 4
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε έντονα την «απερίσκεπτη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των «επιθετικών ενεργειών» της Μόσχας.
Σε δήλωσή του νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες προσπάθειές μας να εμπλακούμε σε διπλωματία, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επίθεσης εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας».
Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτές τις τρομερές στιγμές. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Αυτό έγινε καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ την Πέμπτη το πρωί στις 8:30 (ώρα Βρυξελλών) μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το άρθρο 4 της συνθήκης της συμμαχίας απαιτεί διαβουλεύσεις για στρατιωτικά θέματα όταν «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη».
Το πρωτότυπο άρθρο Euractiv Greece .
ανήκει στο