Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την Κυριακή (27 Φεβρουαρίου), την τέταρτη ημέρα της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Σταματήστε τον πόλεμο», «Ο τελευταίος πόλεμος του Πούτιν» και «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» μαζί με σημαίες της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα δρομολόγια των τρένων και του μετρό διακόπηκαν σε ορισμένα τμήματα της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πύλη του Βρανδεμβούργου, κοντά στη ρωσική πρεσβεία.
Η διαμαρτυρία έγινε την ώρα που πύραυλοι έπεφταν βροχή σε ουκρανικές πόλεις και χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διέφευγαν από τη ρωσική επίθεση σε γειτονικές χώρες.
«Ουκρανοί, είστε ευπρόσδεκτοι εδώ!» φώναξε ένας από τους ομιλητές στο Βερολίνο, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε.
Περισσότεροι από 368.000 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν διαφύγει από τις μάχες σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε την Κυριακή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επικαλούμενη στοιχεία που παρείχαν οι εθνικές αρχές.
Περίπου 80.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Πράγας, με τον Τσέχο πρωθυπουργό να λέει στο πλήθος ότι η χώρα θυμάται ακόμη τον δικό της τρόμο από τα ρωσικά τανκς που εισέβαλαν στην πρωτεύουσα πριν από πέντε και πλέον δεκαετίες.
«Φυσικά έπρεπε να έρθω εδώ σήμερα, γιατί πρέπει να αντιστέκεται κανείς στο κακό», δήλωσε ο συνταξιούχος Γίντριχ Σίνεκ στο Reuters. «Το έχω βιώσει σε αυτή την πλατεία ήδη μερικές φορές».
Η πλατεία Wenceslas αποτέλεσε το σπίτι διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της Βελούδινης Επανάστασης του 1989, η οποία έθεσε το τέλος σε δεκαετίες Σοβιετικής κομμουνιστικής κυριαρχίας, καθώς και διαδηλώσεων του 1968, όταν στρατεύματα υπό σοβιετική ηγεσία εισέβαλαν στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία για να τερματίσουν τις μεταρρυθμίσεις που ενοχλούσαν τη Μόσχα.
Στο κέντρο της Μαδρίτης, χιλιάδες διαδηλωτές ανέμιζαν ουκρανικές σημαίες. Κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Ειρήνη», «Σταματήστε τον Πούτιν» και «Πούτιν, πρέπει να φοβάσαι: η γιαγιά μου είναι πραγματικά θυμωμένη».
«Θέλουμε η χώρα μας να είναι ανεξάρτητη. Θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη. Θέλουμε ο Πούτιν να μας αφήσει ήσυχους, να φύγει από τα σπίτια μας και να μην βομβαρδίζει τη γη μας, τους γονείς και τους συγγενείς μας στην Ουκρανία», δήλωσε η Βάιρα Πάνας, 34 ετών, μια Ουκρανή που ζει στη Μαδρίτη.
Στη Δανία, περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την ουκρανική πρεσβεία στο κέντρο της Κοπεγχάγης, όπου άναψαν κεριά και κατέθεσαν λουλούδια για να δείξουν την υποστήριξή τους στον ουκρανικό λαό.
«Η δική μου πόλη βομβαρδίζεται με πυραύλους κρουζ τον 21ο αιώνα. Δεν είναι καθόλου λογικό αυτό», δήλωσε ο Αρτέμ, ένας 40χρονος προγραμματιστής από το Κίεβο που ζει στη Δανία με την οικογένειά του.
«Πρέπει να δείξουμε ότι ο κόσμος νοιάζεται και γι’ αυτό χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους πυραύλους με διαδηλώσεις, αλλά μπορούμε να δείξουμε ότι όλοι υποστηρίζουμε την αλήθεια», πρόσθεσε.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, τη Λισαβόνα και το Λονδίνο.
Περίπου 3.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τα κτίρια της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.
Στην ίδια τη Ρωσία, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 46 ρωσικές πόλεις την Κυριακή.
Έτσι το σύνολο των συλλήψεων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αυξήθηκε σε περίπου 5.500 όπως ανέφερε η ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων OVD-Info.
Το πρωτότυπο άρθρο Euractiv Greece .
ανήκει στο
