Είναι τέτοια η επιθυμία του, η Ουκρανία να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ, που σε συνέντευξη του που μεταδόθηκε απόψε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιτρέποντας ταυτόχρονα στη Ρωσία να διατηρήσει προς το παρόν τα εδάφη που έχει καταλάβει, θα ήταν μια λύση για τον τερματισμό της «καυτής φάσης» του πολέμου που διαρκεί 33 μήνες.
«Κανείς δεν πρότεινε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το ένα ή το άλλο μέρος της Ουκρανίας. Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για μια λύση που θα τερμάτιζε την καυτή φάση του πολέμου, επειδή μπορούμε απλώς να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το τμήμα της Ουκρανίας που είναι υπό τον έλεγχό μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, Stuart Ramsay.
«Όμως η πρόσκληση θα πρέπει να απευθύνεται στην Ουκρανία εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της. Δεν μπορείς να απευθύνεις πρόσκληση μόνο σε ένα τμήμα μιας χώρας», πρόσθεσε, δείχνοντας να αποδέχεται ότι τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της χώρας θα έμεναν εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας προς το παρόν.
Η προοπτική είναι να υπάρξει διαπραγμάτευση (σε δεύτερο χρόνο και μέσω διπλωματίας) για την επιστροφή τους. «Και στη συνέχεια, στο [κατεχόμενο] έδαφος της Ουκρανίας, η Ουκρανία μπορεί να τα πάρει πίσω με διπλωματικό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό ζήτημα, με το σενάριο ένταξης του Κιέβου στη συμμαχία, αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τη Μόσχα.
Με τη σκέψη του στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου και της υπόσχεσής του ότι θα τερματίσει άμεσα τον πόλεμο, ο Ζελένσκι παζαρεύει τα ουκρανικά εδάφη, για μια κατάπαυση πυρός, καθώς οι συνέπειες στο πεδίο του πολέμου είναι απειλητικές για τον ίδιο και την εικόνα του στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να «εγγυηθεί ότι ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν δεν θα επιστρέψει» για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.
Δήλωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει «αμέσως» να καλύψει το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται «πάρα πολύ, αλλιώς θα επιστρέψει».
[embedded content]
Η συνέντευξη στο SkyNews αποτελεί την πρώτη φορά που ο Ζελένσκι συναινεί σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει τον ρωσικό έλεγχο του ουκρανικού εδάφους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Ουκρανός πρόεδρος δε δήλωσε ποτέ ότι θα παραχωρούσε οποιοδήποτε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014 και προσάρτησε επίσημα τον επόμενο μήνα.
Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε επίσης τι πιστεύει για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και δήλωσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο», προκειμένου να «έχουμε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή». «Πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο άμεσα, διότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές από ανθρώπους γύρω του. Και γι’ αυτό πρέπει να μην [επιτρέψουμε] σε κανέναν γύρω του να καταστρέψει την επικοινωνία μας», είπε.
Πολλαπλές οι κρούσεις για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα προέτρεψε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ να απευθύνουν πρόσκληση στο Κίεβο να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το κείμενο επιστολής το οποίο είδε το Reuters.
Το Κίεβο αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του πολέμου. Ωστόσο η υποβολή μιας άμεσης πρόσκλησης, θα έδειχνε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας από τους κύριους στόχους του, που είναι να αποτρέψει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Το ΝΑΤΟ έχει διακηρύξει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία και ότι βρίσκεται σε μια «αμετάκλητη» πορεία προς την ένταξη. Αλλά δεν έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση ούτε έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της.
Πάντως, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της συμμαχίας να προσκαλέσουν την Ουκρανία σε αυτό το στάδιο. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα απαιτούσε τη συγκατάθεση και των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.