Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu απείλησε να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Αυστρίας, εάν αυτή δεν άρει το βέτο της στην αίτηση προσχώρησης της χώρας στη Σένγκεν έως τον Δεκέμβριο.
Η αυστριακή κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν λόγω φόβων για αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης. Λόγω της συνεχούς άσκησης βέτο, η Ρουμανία είναι έτοιμη να προσβάλει στο δικαστήριο της ΕΕ, εάν δεν επιλυθεί στις επόμενες δύο συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.
«Εάν η Αυστρία ψηφίσει κατά της ένταξης της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν τον Δεκέμβριο, θα προσφύγω, φυσικά, στο Δικαστήριο της ΕΕ», δήλωσε ο Ciolacu κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του (PDS) τη Δευτέρα.
Η Ρουμανία έχει ήδη απειλήσει αρκετές φορές με προσφυγή στη δικαιοσύνη για το θέμα αυτό. Ήδη τον Ιούνιο, ένας ανώτερος Ρουμάνος ευρωβουλευτής δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος για να ενταχθεί η χώρα στη ζώνη Σένγκεν.
Ωστόσο, η Αυστρία δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από τις απειλές του Βουκουρεστίου.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για περισσότερους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρώπη, όχι για λιγότερους», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Gerhard Karner, επαναλαμβάνοντας τη σημερινή αντίθεση της Αυστρίας στην επέκταση της Σένγκεν.
Η Αυστρία έχει ήδη εισαγάγει προκαταρκτικούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Σλοβενία και την Ουγγαρία και αξιολογεί ακόμα την εισαγωγή ελέγχων στα ιταλικά σύνορα.
Με τη μετανάστευση τώρα σε άνοδο και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, η επέκταση της Σένγκεν δεν θα είχε κανένα νόημα, δήλωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στη Euractiv. Σύμφωνα με τον Reinhold Lopatka, βουλευτή και εκπρόσωπο του κυβερνώντος ÖVP για θέματα ΕΕ, η Αυστρία έχει έτσι «πραγματικούς λόγους» για το βέτο της.
«Το μη λειτουργικό σύστημα Σένγκεν με αρκετούς επί του παρόντος εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες», δήλωσε ακόμα στο Euractiv.
«Μια νομική δράση δεν είναι χρήσιμη εδώ», πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής του ÖVP.
Παραμένει επίσης ασαφές εάν η νομική δράση θα ήταν καν επιτυχής. Οι προσχωρήσεις στη Σένγκεν απαιτούν ομοφωνία, και η Αυστρία έχει δικαιολογήσει το βέτο της με την αύξηση της μετανάστευσης και το σημερινό μη λειτουργικό σύστημα Σένγκεν.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας αναφέρθηκε επίσης στη νομική εκτίμηση του Walter Obwexer, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, ο οποίος δήλωσε ότι «μια αγωγή αποζημίωσης κατά της Αυστρίας ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ» θα ήταν «απαράδεκτη».
Μια τέτοια αγωγή θα ήταν αποδεκτή μόνο κατά της ίδιας της ΕΕ, αλλά δεν θα είχε «καμία πιθανότητα επιτυχίας», δήλωσε ο Obwexer στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το πρωτότυπο άρθρο Euractiv Greece .
ανήκει στο
