Η Γαλλία προχωράει προς τους συνεχείς ελέγχους συναλλαγών ((CTC), CONTINUOUS TRANSACTION CONTROLS) ξεκινώντας με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές αναφορές.
Από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2026, η Γαλλία θα εφαρμόσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω κεντρικής πλατφόρμας και συνδεδεμένων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και μια συμπληρωματική υποχρέωση ηλεκτρονικής αναφοράς.
Με αυτές τις ολοκληρωμένες απαιτήσεις, παράλληλα με την ηλεκτρονική τιμολόγηση B2G που είναι ήδη υποχρεωτική, η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, να μειώσει το κόστος και να καταπολεμήσει την απάτη στον ΦΠΑ.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει οριοθετήσει η Γαλλία, χαιρετίζεται από πολλές εταιρείες, αφού παρέχει αρκετό χρόνο για την προετοιμασία και την καλύτερη κατανόηση της μεταρρύθμισης αυτής. Ο χρόνος προσαρμογής θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν, να κατανοήσουν την μεταρρύθμιση, αλλά και να δουν αναλυτικά τις συνέπειες αυτής της μεταρρύθμισης στις επιχειρηματικές διαδικασίες, τα συστήματα πληροφορικής και τη στρατηγική φορολογικής συμμόρφωσης.
Το χρονοδιάγραμμα για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να αρχίζουν να ετοιμάζονται από τώρα :
Από 1 Ιουλίου 2024
-Όλες οι εταιρείες με έδρα ή με έδρα στη Γαλλία θα πρέπει να δέχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω του συστήματος CTC από τους προμηθευτές τους.
-Η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων σύμφωνα με το καθεστώς CTC θα καταστεί υποχρεωτική για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (περίπου 300 οντότητες).
-Η ηλεκτρονική τιμολόγηση δεν θα ισχύει για B2C και διασυνοριακά τιμολόγια, αν και υπάρχει υποχρέωση αναφοράς αυτών των συναλλαγών.
Από 1 Ιανουαρίου 2025
-Η ίδια υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων και ηλεκτρονικής αναφοράς θα ισχύει για άλλες 8.000 εταιρείες μεσαίου μεγέθους – «Entreprises de taille intermédiaire»
Από 1 Ιανουαρίου 2026
– Όλες οι υπόλοιπες μεσαίες και μικρές εταιρείες θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εντολής.
Το πρωτότυπο άρθρο Taxheaven – Νέα ειδήσεις .
ανήκει στο
