ΑΘΗΝΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «ΑΠΕ-ΜΠΕ») – Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τον λαό της Μαρώνειας, που ανέδειξε έναν σημαντικό εκκλησιαστικό άντρα, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κυρό Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, μετέφερε ο διάδοχός του, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, κατά τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας της ιστορικής κωμόπολης, σε πλατεία «Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδη».
Κατά τη διάρκεια τελετής, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτας Μακρή, του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, αλλά και του ανιψιού του αείμνηστου αρχιεπισκόπου Τζον Καλλιμάνη, που ταξίδεψε από την Αμερική, συνοδεύοντας τον κ. Ελπιδοφόρο, η τοπική κοινωνία της Μαρώνειας απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του σεβαστού και ιδιαιτέρα αγαπητού ιεράρχη.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μαρώνειας, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε πως θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για τον συμπατριώτη τους, που πρόσφερε σημαντικό και πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό, τόσο στη Μαρώνεια, όσο αργότερα στην Κόρινθο και στο τέλος στην Αμερική. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «πήρε ένα απλό και φτωχό παιδί, όπως ήταν ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, το σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του έδωσε υποτροφίες για να συνεχίσει τις σπουδές του και το ανάδειξε. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απευθύνεται στους άρχοντες, τους πλούσιους και τους ευγενείς. Απευθύνεται στον απλό λαό, από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Απευθύνεται στον απλό άνθρωπο που τον στηρίζει και τον αναδεικνύει». Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ακόμα ότι «ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης σπούδασε και στο Κίεβο, εκεί όπου σήμερα οι σφαίρες των κατά τ’ αλλά Ορθοδόξων αδελφών τους σκορπούν το θάνατο στους Ουκρανούς».
Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους μαθητές και τα παιδιά της Μαρώνειας, τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι ηγέτες δεν γεννιούνται μέσα στην πορφύρα και τα σαλόνια. Αναδεικνύονται μέσα από τη φτώχεια, τις στερήσεις και τις δυσκολίες. Ανεβαίνουν σκαλί, σκαλί με κόπο και ιδρώτα». Προέτρεψε μάλιστα τους νέους να θέτουν υψηλούς στόχους στη ζωή τους και να προσπαθούν να τους υλοποιήσουν.
Απευθυνόμενος από το βήμα στους ομογενείς Ελληνοαμερικανούς, που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «πρέπει να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε και να μη θαμπωνόμαστε από το πώς ζούμε σήμερα στην Αμερική. Η Μαρώνεια είναι ο Ελληνισμός, από αυτά τα μέρη ξεκινήσαμε», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι πρόβλημα να εκλέγονται αρχιεπίσκοποι από την Ελλάδα και άλλα μέρη του Ελληνισμού, είναι τιμή και ασφάλεια για τον Ελληνισμό της Αμερικής».
Προσφωνώντας τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων χαρακτήρισε δίκαια και επιβεβλημένη την τιμή στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ Κωνσταντινίδη υπογραμμίζοντας ότι πρόσφερε σημαντικό εθνικό και εκκλησιαστικό έργο και πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα τη δύσκολη περίοδο 1919- 1922. Επίσης, ο σεβασμιώτατος τόνισε πως ο Μαρωνείτης ιεράρχης θυμόταν πάντα τη γενέτειρά του και τους εδώ συγγενείς του, προσφέροντας πάντα την έμπρακτη βοήθειά του, όπως αποδεικνύεται από την αλληλογραφία που διασώζεται στα αρχεία της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Νωρίτερα, τον κ. Ελπιδοφόρο υποδέχθηκε και καλωσόρισε θερμά στην ιστορική κωμόπολη ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαππών, Ντίνος Χαριτόπουλος και τον ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή που επεφύλαξε στους Μαρωνίτες.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της μαρμάρινης αναμνηστικής πλάκας στην κεντρική πλατεία της Μαρώνειας, που πλέον φέρει το όνομα του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και την τέλεση τρισάγιου στη μνήμη του.
Το πρωτότυπο άρθρο ανήκει στο ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Αρχεία – «Εθνικός Κήρυκας» .