Εμμέσως και χωρίς ευθεία αναφορά στην Ρωσία ή στην ίδια επέλεξε να απαντήσει η κυβέρνηση στις κατηγορίες της επίσημης εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα για «αντιρωσική πληροφοριακή εκστρατεία στην Ελλάδα», περιλαμβάνοντας ωστόσο αναφορές που προκαλούν ερωτήματα για τους αποδέκτες της απάντησης της κυβέρνησης.
«Η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη και κανείς δεν θα καταφέρει, με οποιοδήποτε τρόπο, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις κατηγορίες εκ Ρωσίας για «αντιρωσική πληροφοριακή εκστρατεία στην Ελλάδα» και για «δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας», και προκαλώντας ερωτήματα τελικά για τους αποδέκτες της απάντησης.
Υπενθυμίζεται πως σε μια πρώτη αλλά καθυστερημένη αντίδραση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε διά του εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, πως «οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση».
«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης» ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε διά στόματος εκπροσώπου Οικονόμου να απαντήσει εκ νέου, χωρίς όμως να γίνει ευθεία αναφορά στη Ρωσία ή την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Η Ελλάδα, ως θεμέλιο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού -του πολιτισμού της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού- φέρει τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό βάρος. Αυτή η παράδοση και κληρονομιά ανέκαθεν αποτελούν οδηγό στην μακραίωνη πορεία του Έθνους μας. Η αταλάντευτη πίστη μας στα υψηλότατα ιδανικά είναι και αυτή που μας διέσωσε μέχρι σήμερα, παρά τις τεράστιες δοκιμασίες που περάσαμε. Και δεν πρόκειται, και σε αυτή τη πολύ δύσκολη καμπή για τον κόσμο, η Ελλάδα να θυσιάσει, στο βωμό οποιουδήποτε καιροσκοπισμού, το τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό της μέγεθος. Η τιμιότητα και η συνέπεια, σε βάθος χρόνου, είναι βασικά εχέγγυα επιβίωσης και μακροημέρευσης των λαών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας» ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη και κανείς δεν θα καταφέρει, με οποιοδήποτε τρόπο, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας».
Σημειώνεται πως μετά τις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αποδέκτης των εν λόγω αναφορών ήταν η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, όμως το γεγονός πως στη δήλωσή του έβαλε ως αποδέκτες ακροατήριο «εντός και εκτός Ελλάδας» προκαλεί απορία για τις στοχεύσεις της δήλωσης.
«Για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ζαχάροβα.
«Οι Έλληνες δεν είναι ιστορικά αφελείς ούτε και επιλήσμονες, ώστε να παρασύρονται από φωνές έξωθεν. Έχουν βαθιά ιστορική συνείδηση και γνωρίζουν άριστα πώς να συνδυάζουν την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, με τη στάση της στην εισβολή στην Ουκρανία, αποδεικνύει και πάλι την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε ανεξάρτητου Κράτους. Αποδεικνύει την αξιοπιστία και τη σύμπλευσή της με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις» σημείωσε ακόμα ο εκπρόσωπος.
«Έλαβε, από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι είμαστε και τώρα -όπως ήμασταν πάντοτε- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ότι τιμούμε τις συμμαχίες μας και εναρμονιζόμαστε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Ότι δικαιούμαστε -κατ’ επέκταση- τη δική τους στήριξη απέναντι σε κάθε πρόκληση. Ότι λογικές αναθεωρητισμού, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανέναν» κατέληξε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την κυβέρνηση να απαντά με αυτόν τον έμμεσο τρόπο στις ρωσικές κατηγορίες για τη στάση της.
Υπενθυμίζεται πως δήλωση για το θέμα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αυτή τη στιγμή, παράλληλα με την εισβολή στην Ουκρανία, διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφόρησης και η χώρα μας αποτελεί στόχο», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ζαχάροβα, και προσθέτοντας πως «οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας δεν βασίζονται πάνω στην επιθετικότητα και την παράνομη εισβολή. Μας συνδέουν πανανθρώπινες αξίες ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί και ο αγώνας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ταυτιστούμε τώρα με μια χώρα που προκαλεί τόσο μεγάλο πόνο».
Το πρωτότυπο άρθρο Πολιτική – Documento .
ανήκει στο