Η Πολωνία και η Λιθουανία δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία στην πορεία της προς την επίτευξη του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ομόλογοί του της Πολωνίας και της Λιθουανίας, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα, συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Κίεβο για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και να επιβεβαιώσουν την αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό.
«Δεδομένης της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των σημερινών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, η Ουκρανία αξίζει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και η Λιθουανία και η Πολωνία θα στηρίξουν την Ουκρανία στην πορεία της προς την επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Οι ηγέτες καταδίκασαν έντονα την απόφαση της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, η οποία στη δήλωση αναφέρεται ως «απόσυρση από τις συμφωνίες του Μινσκ».
Οι Ζελένσκι, Ντούντα και Ναουσέντα κάλεσαν επίσης άλλες ευρωπαϊκές χώρες να «λάβουν αποφασιστικά και εκτεταμένα μέτρα» ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.
«Η απάντηση θα πρέπει να περιλαμβάνει την ταχεία εισαγωγή ενός ισχυρού πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που στοχεύουν τον Nord Stream 2», αναφέρεται στη δήλωση.
Σύμφωνα με τους τρεις ηγέτες, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας βοηθά την Ανατολική Ευρώπη να ενωθεί κατά του κοινού εχθρού.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τους Πολωνούς και Λιθουανούς ομολόγους του και συναδέλφους του στο τρίγωνο του Λούμπλιν, «σπουδαίους φίλους», σημειώνοντας το γεγονός ότι ούτε η Πολωνία ούτε η Λιθουανία αποφάσισαν να αποσύρουν τους διπλωμάτες τους από την Ουκρανία λόγω της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας, κάτι που χαρακτήρισε «σημαντικό σύμβολο υποστήριξης του λαού της Ουκρανίας».
Σε ξεχωριστή επιστολή εν μέσω της προετοιμασίας της ειδικής συνόδου κορυφής της ΕΕ, η Σλοβενία και η Πολωνία τάχθηκαν επίσης υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει «γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις». Οι αποφάσεις για κυρώσεις δεν αρκούν, είπαν, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ πρέπει να «προχωρήσει πολύ περισσότερο».
«Εάν η ΕΕ δεν επεκταθεί, κάποιος άλλος θα το κάνει», τόνισαν οι Γιάνσα και Μοραβιέτσκι, σε μια προφανή αναφορά στην επεκτατική πολιτική της Ρωσίας. Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από τις εξελίξεις των δύο τελευταίων δεκαετιών. «Τώρα πληρώνουμε το τίμημα για το γεγονός ότι το αγνοήσαμε (…) και το κόστος θα αυξηθεί μόνο στο μέλλον».
«Πρέπει να καταρτίσουμε ένα φιλόδοξο και απτό σχέδιο για την ταχεία ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030», αναφέρει η επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, αντίγραφα της οποίας αποστέλλονται και στους υπόλοιπους 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
(Bartosz Sieniawski | EURACTIV.pl)
Το πρωτότυπο άρθρο Euractiv Greece .
ανήκει στο
