Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποτελεί «σημείο καμπής», η Γερμανία αλλάζει τη στάση της σε σημαντικά θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής – από τις παραδόσεις όπλων και τις αμυντικές δαπάνες έως τις κυρώσεις και τη διπλωματία.
Μέχρι τώρα, η εξωτερική πολιτική του Βερολίνου βασιζόταν κυρίως στην προώθηση της ειρήνης με διπλωματικά μέσα και στην απροθυμία να επενδύσει στις στρατιωτικές της δυνατότητες. Αυτό προκαλούσε εντύπωση στους συμμάχους και τους εταίρους της Γερμανίας, ιδίως σε περιόδους κρίσεων, σύμφωνα με αναλυτές.
«Λαμβάνοντας υπόψη το σημείο καμπής που αποτελεί η επιθετικότητα του Πούτιν, η προσέγγισή μας είναι η εξής: Ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ευρώπη, αυτό θα γίνει», δήλωσε την Κυριακή ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Οι τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζονται από μια «σοβαρή παραδειγματική μετατόπιση» στην προσέγγιση της Γερμανίας στις εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε στη EURACTIV ο Στέφαν Μέιστερ, επικεφαλής του προγράμματος «Διεθνής τάξη και Δημοκρατία» στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο που απαιτεί από εμάς να αναδιαμορφώσουμε τα θεμέλια των ενεργειών μας στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο την Κυριακή (27 Φεβρουαρίου).
Πριν από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία πόνταρε σε μια διπλωματική επίλυση της κατάστασης και αρνήθηκε να παράσχει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία λόγω της «πολιτικής ειρήνης» και της περιοριστικής της στάσης στους εξοπλισμούς – μάλιστα μπλόκαρε τις αποστολές όπλων από τη σύμμαχό της Εσθονία προς την Ουκρανία.
Ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, η Γερμανία συνέχισε να εμμένει σε αυτή την προσέγγιση. Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου, η γερμανική κυβέρνηση άλλαξε εντελώς πορεία και ανακοίνωσε ότι θα στείλει 1000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους.
«Σε αυτή την ιστορική ώρα, μπροστά στη βάναυση επίθεση κατά της Ουκρανίας, θα επιλέξουμε να την στηρίξουμε. Κι αυτή η στήριξη, εκτός από τη μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική μας δέσμευση, θα περιλαμβάνει και την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και όπλων», τόνισε η Μπέρμποκ.
Η Γερμανία εδώ και καιρό ακολουθεί μια πιο διαλλακτική γραμμή απέναντι στη Ρωσία. Η προσέγγιση αυτή χρονολογείται από την εποχή του πρώην καγκελάριου Βίλι Μπραντ, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την προσέγγιση της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’70 και οδήγησε στη σύναψη της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι – της ίδιας της συνθήκης που η Ρωσία παραβίασε εξαπολύοντας πόλεμο στην Ουκρανία.
Μάλιστα, η αριστερή πτέρυγα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών έχει επανειλημμένα πιέσει να τοποθετήσει τη Γερμανία στην γραμμή του Βίλι Μπραντ.
Αυτό ισχύει και για τη διστακτικότητα της Γερμανίας να επενδύσει στην άμυνά της, καθώς «η αριστερή πτέρυγα του SPD είναι ιδιαίτερα αντίθετη στους εξοπλισμούς και στις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες», δήλωσε ο Meister.
Η Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της Γερμανίας για 16 χρόνια, συνέχισε σε μεγάλο βαθμό αυτή την παράδοση, δήλωσε ο Μέιστερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα αποτελούσε «διακομματικό πρόβλημα», καθώς, η Μέρκελ, μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι «υπεύθυνη για την κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων λόγω της εξοικονόμησης πόρων των τελευταίων 10-15 ετών και της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία».
Το Βερολίνο αντιστέκεται εδώ και καιρό στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας στο 2% του ΑΕΠ.
Η Ουκρανία, ωστόσο, άλλαξε τα πάντα.
«Ενόψει της ρωσικής απειλής, η Γερμανία είναι τώρα επιτέλους έτοιμη να επενδύσει σοβαρά και μόνιμα στον στρατό και την αμυντική της ικανότητα», δήλωσε ο Μέιστερ.
Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να επενδύσει μόνιμα πάνω από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην άμυνα και σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ειδικό αμυντικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε έναν πιο ικανό στρατό.
«Θα δρομολογήσουμε τις μεγαλύτερες και ταχύτερες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των «αμυντικών δυνατοτήτων μετακινείται από ένα περιθωριακό ζήτημα σε ένα κεντρικό σχέδιο για το μέλλον».
Αυτή η μετατόπιση της γερμανικής προσέγγισης στην πολιτική ασφάλειας έχει επίσης στόχο να δράσει αποτρεπτικά στη σκέψη ότι «ο πόλεμος του Πούτιν εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο Σολτς.
Το πρωτότυπο άρθρο Euractiv Greece .
ανήκει στο